Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Εξόρυξη χρυσού και επιπτώσεις στην υγεία στην Ονδούρα

Οι φωτογραφίες που θα δείτε στη συνέχεια του άρθρου προέρχονται από κατοίκους της κοιλάδας Siria Valley όπου βρίσκεται το ορυχείο χρυσού “San Martin” της καναδικής εταιρείας Goldcorp Inc. Πρόκειται για ορυχείο επιφανειακής εξόρυξης (open pit) και γίνεται ευρεία χρήση κυανίου.

Το άρθρο αυτό συντάχθηκε από την Τοπική Επιτροπή Περιβάλλοντος και Προστασίας των Δικαιωμάτων της περιοχής Siria Valley. Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από στις 12-13 Μαρτίου 2009 από τον Carlos Amador (piviamador@yahoo.com) που είναι μέλος της παραπάνω επιτροπής.

Από το 2000 η καναδική εταιρεία Goldcorp Inc. λειτουργεί το εν λόγω μεταλλείο μέσω της τοπικής θυγατρικής της εταιρείας Entremares S.A. Αποτελεί κοινή πεποίθηση πολλών ανθρώπων και ομάδων στην Ονδούρα αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής (όπως για παράδειγμα το ορυχεία Marlin στην Γουατεμάλα) πως το ορυχείο αποτελεί την πηγή άμεσων και έμμεσων προβλημάτων υγείας των κατοίκων που ζουν κοντά σε αυτό.

*
Η εταιρεία Goldcorp Inc χρησιμοποιεί ένα σύστημα “άρδευσης” για να διαποτίζει τις τεράστιες ποσότητες βράχων και χώματος με κυάνιο, το οποίο απορροφάται και ξεχωρίζει τον χρυσό από τα υπόλοιπα υλικά.


*
Η κυρία Aida Gregoria Cruz (65 ετών) ζει στην κοινότητα Escanito 3 χιλιόμετρα από τη θέση που βρίσκεται το ορυχείο. Τα προβλήματα υγείας εμφανίστηκαν πριν από ένα τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει εξανθήματα που την φαγουρίζουν και τα ξύνει. Αισθάνεται απελπισμένη γιατί τα εξανθήματα βγάζουν “νιφάδες” που της δημιουργούν ακόμη εντονότερη φαγούρα.



*
Η Liccy Amalia Cruz ζει στην κοινότητα Escanito. Η μητέρα της μας εξηγεί πως ένα μήνα πριν η Liccy εμφάνισε κνησμώδεις φουσκάλες στο κεφάλι της, τις οποίες και έξυσε. Στην συνέχεια άρχισε να χάνει τα μαλλιά της και να έχει συνεχή φαγούρα στο κεφάλι της. Όταν επισκέφτηκε το τοπικό Κέντρο Υγείας της εξήγησαν πως η κατάσταση της μικρής συνδέεται άμεσα με την μόλυνση στην περιοχή εξαιτίας της εξορυκτικής δραστηριότητας.


Ένα ιστορικό αδιαφορίας και ατιμωρησίας
Στην κοιλάδα Siria Valley ζουν 42.000 άνθρωποι και οι κοινότητες πιο κοντά στο ορυχεία (San Ignacio, El Porvenir και Cedros) από το 2000 αντιδρούν στην επέκταση του ορυχείου μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος και σε άλλες περιοχές επικαλούμενοι τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι δεν έχουν δικαιωθεί ούτε αποζημιωθεί για τις καταστροφές και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας. Η εταιρεία Goldcorp Inc. έχει την αμέριστη υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ονδούρας, της Γουατεμάλας και βέβαια του Καναδά. Σχεδόν όλες οι νομικές και διοικητικές κινήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος είτε έχουν αγνοηθεί είτε έχουν αντιμετωπισθεί εχθρικά από το νομικό σύστημα της Ονδούρας. Η κυβέρνηση του Καναδά και η εξορυκτική βιομηχανία απορρίπτουν κάθε προσπάθεια να περάσει νομοθεσία στον Καναδά που να επιτρέπει την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων στα καναδικά δικαστήρια. Η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας και αρνείται επίμονα κάθε σύνδεση ανάμεσα στην εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή και στα πρόβλημα υγείας, τις περιβαλλοντικές συνέπειας και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

*
Ο Joze Escoto είναι πέντε μηνών. Ζει στην κοινότητα Palo Ralo (που η εταιρεία υποχρέωσε να μετακινηθεί) σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την μητέρα του Juana, ο Joze εμφάνισε πρηξίματα στο δέρμα του που τον φαγουρίζουν έντονα. Ξύνεται πολύ και δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Η φαρμακευτική αγωγή που το δόθηκε έκανε τα συμπτώματα να υποχωρήσουν για λίγο, ώσπου τα πρηξίματα επανεμφανίστηκαν.


*
Η Velki Carolina Cruz Castillo (εννέα ετών) έχει πρόβλημα αποχρωματισμού του δέρματος της. Ζει 3 χιλιόμετρα από το ορυχείο στο Escanito. Αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα εδώ και ένα τρίμηνο και καθημερινά χειροτερεύει



Η Norma Yolanda Cruz είναι δύο ετών και ζει στο Escanito. Η μητέρα της δηλώνει πως το κορίτσι έχει βλατίδες στο δέρμα της που την φαγουρίζουν και την οδηγούν στο να τις ξύνει. Το ξύσιμο έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνει αίμα που στη συνέχεια δημιουργεί νέες βλατίδες.


Ο Brayan Avila (17 μηνών) ζει στο El Pedernal ένα χιλιόμετρο από το ορυχείο. Σύμφωνα με την μητέρα του, πριν από ένα μήνα εμφανίστηκαν στο δέρμα του μικρά εξογκώματα. Όταν άρχισε να τα ξύνει εμφανίστηκε ένα υγρό το οποίο όταν ερχόταν σε επαφή με άλλα μέρη του σώματός του δημιουργούσαν νέα εξογκώματα. Τα εξογκώματα πλέον καλύπτουν όλο του το σώμα προξενώντας συνεχή πόνο και φαγούρα που ο μικρός Brayan δεν μπορεί να αντιμετωπίσει


Η Roselin Maria Arteaga είναι πέντε χρονών και ζει στο El Pedernal ένα χιλιόμετρο από το ορυχείο. Έχει κνησμώδη τραύματα στο δέρμα της. Η μητέρα της λέει που εμφανίστηκαν αρχικά μικρά εξογκώματα τα οποία αφού η η μικρή τα έξυσε αυξήθηκαν. Η Roselin δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την φαγούρα που της προκαλούν τα εξανθήματα.


Η Karol Anahi Arteaga (2 χρονών) ζει και αυτή στην κοινότητα El Pedernal. Το σώμα της καλύπτεται από κνησμώδες εξάνθημα. Η μητέρα έχει αναζητήσει φαρμακευτική αγωγή αλλά τίποτα δεν λύνει το πρόβλημα της Karol. Τα συμπτώματα υποχωρούν για λίγο και μετά επανεμφανίζονται


Ο Cesar Yohan Coello είναι επτά χρονών και ζει στο El Escanito. Το σπίτι του απέχει ένα χιλιόμετρο από το ορυχείο. Στο δέρμα του έχουν εμφανιστεί ανοιχτά τραύματα που τον φαγουρίζουν έντονα.


Ο Henry Dayol Quezada είναι εννέα χρονών και ζει κι αυτός στο El Escanito. Το δέρμα σε ολόκληρο το σώμα του εμφανίζει αποχρωματισμό και τον φαγουρίζει έντονα.


Ο Nelson Hernandez είναι ενός έτους και ζει ένα χιλιόμετρο από το ορυχείο, στην κοινότητα El Pedernal. Η μητέρα του δηλώνει πως το δέρμα του Nelson έχει εξανθήματα που προξενούν ακατάπαυστη φαγούρα. Το ξύσιμο έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγουν οι βλατίδες και να εξαπλώνονται και σε άλλα σημεία του σώματός του.


Ο Andres Velasquez είναι εβδομήντα χρονών. Ζει στην περιοχή ολόκληρη του ζωή του και ποτέ δεν είχε παρόμοια προβλήματα υγείας, μέχρι την εγκατάσταση του ορυχείου. Ολόκληρο το σώμα του των φαγουρίζει έντονα.


Η Erica Guadalupe Martinez είναι τεσσάρων χρονών και το έχει εξάνθημα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα της. Η μητέρα της αναφέρει πως η μικρή δεν είχε το πρόβλημα αυτό πριν την εγκατάσταση του ορυχείου. Ολόκληρη η οικογένεια παρουσιάζει παρόμοια προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου