Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ομόφωνο όχι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την Πέμπτη 05/06/2014 συνεδρίασε έκτακτα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με αντικείμενο το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η χωροθέτηση μεταλλευτικών περιοχών εντός των ορίων του Δήμου Κιλκίς.

Να επαναδιατυπωθεί το Ρυθμιστικό

Να επαναδιατυπωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο πριν την ψήφιση του στη Βουλή ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Ζήτησε παράλληλα οι αρμοδιότητες του ΟΡΘΕ (Οργανισμός Ρυθμιστικού) που καταργήθηκε να περάσουν στην Περιφέρεια.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει ένα Σχέδιο ρεαλιστικό και επίκαιρο, διορατικό που θα περιλαμβάνει ισότιμα την παραγωγή και επιχειρηματικοτητα, το Περιβάλλον, τον τουρισμό, την αστική αναζωογόνηση και όλους τους άλλους παραγωγικούς τομείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

"Τίποτα από αυτά δεν εξυπηρετεί, από τον τρόπο που εισάγεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο" σχολίασε ο κ.
Τζιτζικώστας ζητώντας το Ρυθμιστικό να είναι στρατηγικού χαρακτήρα, σαφές, λιτό με ιεράρχηση στόχων και με επικαιροποίηση σχετικά με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Αντιδράσει από βουλευτές

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακου Συμβουλίου τοποθετήθηκαν κατά του νομοσχεδίου βουλευτές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου κάλεσε το συμβούλιο να λάβει απόφαση στην οποία θα καλεί τους βουλευτές της Μακεδονίας να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Μαζί με τις άλλες βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, Λ. Αμμανατιδου και Κ. Ιγγλεζη, έκαναν λόγο για ένα ευχολόγιο και μια απόλυτη γενικότητα. Παράλληλα εναντιώθηκαν στην κατάργηση του ΟΡΘΕ ζητώντας την αξιοποίηση του.

Αντίθετοι με την υπάρχουσα μορφή του Ρυθμιστικού εμφανίστηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ Στ. Καλαφάτης, Γ. Ορφανός.

"Κάλεσα τον υπουργό να σκεφθεί όλο το Ρυθμιστικό Σχέδιο στο σύνολο του" σχολίασε αρχικά ο κ. Καλαφάτης ζητώντας μεταξύ άλλων να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και μετά να συνταχθεί το Ρυθμιστικό.

Για "επιφανειακή προσέγγιση και χωρίς στόχευση 20 χρόνων" έκανε λόγο έκανε λόγο ο κ. Ορφανός. Εξέφρασε αντιρρήσεις και για την κατάργηση του ΟΡΘΕ.

Να καταθέσει τις απόψεις της η Περιφέρεια άμεσα για να μην καθυστερήσει η ψήφιση του Ρυθμιστικού ζήτησε ο βουλευτής Χαλκιδικής Ευ. Καρανάσιος. Σχολίασε πως "το Ρυθμιστικό το συζητάμε 8 χρόνια, ήταν από τα σκουπίδια που βάλαμε κάτω από το χαλί".

Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο εναντιώθηκαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακου Συμβουλίου. 

Πηγή: RThess.gr

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές την Κυριακή 8/6

«Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι μόνο εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό,
αλλά κυρίως εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα» 
 
Κυριακή 8 Ιουνίου πορεία στον Κάκκαβο



Αγωνιζόμαστε, δεν φοβόμαστε, συνεχίζουμε. Όλοι εμείς που αντιδρούμε στην καταστρεπτικές εξορύξεις χρυσού δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από την τελική νίκη μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού πέρα από το δρόμο, το βουνό, τα δικαστήρια. Για άλλη μια φορά θα βρεθούμε στο βουνό που μας ανήκει, θα σταθούμε απέναντι σε μια εταιρία που με μόνο σκοπό το κέρδος απειλεί την ίδια μας τη ζωή, τη γη μας, την ελευθερία μας, θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Δεν έχουμε σκοπό να περιμένουμε κανέναν να φροντίσει για μας, ξέρουμε ότι μόνο ο αγώνας μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Έτσι, όπως αγωνιζόμασταν μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού