Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

"Ανάπτυξις" ή αλλιώς ζόρι





Φινλανδία καλοκαίρι 2013…με τα χιόνια λιωμένα.

Η φωτογραφία προκάλεσε το ενδιαφέρον μας καθώς το άρθρο φέρει τον τίτλο stop Talvivaara. Ταλβιβάαρα είναι η πόλη της Φινλανδίας που το Νοέμβριο που μας πέρασε είχε το δικό της «αναπτυξιακό sucess story»: το φράγμα συλλογής των λημμάτων του μεταλλείου νικελίου που λειτουργεί στην περιοχή από το 2007, παρουσίασε ένα ρήγμα και από το ρήγμα αυτό η περιοχή πλημμύρισε τοξικά υπολείμματα. Μαζί με τα υπολείμματα που έπρεπε να υπάρχουν – χμμμμ – βρέθηκε και ουράνιο! Γιατί; Γιατί απλά η εταιρεία εκεί που εξόρυσσε νικέλιο έπεσε και πάνω σε ουράνιο! Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως κανείς δεν ενημέρωσε τους κατοίκους δείτε το σχετικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=zGHjqh739qY&feature=plcp

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στα παλαιότερα άρθρα:


Η φωτογραφία λοιπόν είναι των ημερών. Ζητήσαμε από τον Φινλανδό Henry Björklid  να μας μεταφράσει τη γενική ιδέα του άρθρου. Διαβάστε τι μας απάντησε:
«

-          Το μεταλλείο στο Talvivaara είχε υποσχεθεί στους ακτιβιστές πως θα τους δεχτεί να επισκεφτούν την περιοχή. Αλλά αυτή η υπόσχεση «ξεχάστηκε».

-          Έτσι οι ακτιβιστές πήγανε μόνοι τους εκεί, έβγαλαν φωτογραφίες με νεκρά πουλιά και πήραν δείγματα από το έδαφος.

-          Το μεταλλείο έκανε αναφορές προς την αστυνομία, προκειμένου να υποβάλλουν μηνύσεις προς τους ακτιβιστές για παράνομη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, αλλά το δικαστήριο δε βρήκε κανέναν τέτοιο λόγο παράβασης.

-          Οι ακτιβιστές προσπαθούν τώρα να μαζέψουν όλους τους ενεργούς πολίτες που επηρεάζονται από το νερό γύρω από τα μεταλλεία στην Φινλανδία για να συντονίσουν τις δράσεις τους.

Η «καφέ» αυτή φωτογραφία δείχνει καθαρά την κατάσταση. Αν πατήσεις κλικ στην εικόνα και παρατηρήσεις στην αριστερή πάνω γωνία μπορείς να καταλάβεις την κλίμακα της φωτογραφίας γιατί φαίνονται μερικά σιδηροδρομικά βαγόνια – αυτό δείχνει πόσο τεράστια είναι η περιοχή αυτή. Υλικά και νερό είναι όλα μαζί μια μάζα.

Μια παρατήρηση δική μου: Το πρόβλημα με τις εξορύξεις στην Φινλανδία είναι ότι έχουμε νερά παντού. Έτσι κάθε άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια το νερό δεν ελέγχεται – ρέει σε κάθε κατεύθυνση. Και κάθε επιφανειακό νερό στο τέλος καταλήγει κάπου –στα ποτάμια και στις λίμνες.
Και φυσικά τόσο η Φινλανδία όσο και η Ελλάδα έχουν το πρόβλημα που το έχουν όλοι (με τις εξορύξεις): Με τέτοιες τεράστιες επεμβάσεις δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσουν τα δηλητήρια από το να μπουν στο υπέδαφος και στα υπόγεια νερά.
           
»
ε
                            εδώ ακριβώς βλέπετε τα βαγόνια







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου